💧 Vernieuwing in lozingsbeleid: Waterschap AGV kiest voor zuurstofgericht toetsen
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) loopt voorop in het herzien van de regels rondom het lozen van (grond)water. Tot nu toe baseren waterschappen zich op het Besluit Lozen Buiten Inrichtingen (BLBI), een verouderde richtlijn. De invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) dwingt tot innovatieve oplossingen. Essentieel hierbij is het balanceren tussen het naleven van EU-afspraken én het behoud van uitvoerbaarheid, zodat bijvoorbeeld rioolreparaties in Nederland praktisch haalbaar blijven.
🔄 Van ijzer naar zuurstof: een andere kijk op toetsing
Binnen het BLBI ligt de focus op het ijzergehalte in grondwater. AGV kiest ervoor om deze aanpak te vervangen door te kijken naar zuurstof. Wat betekent dat concreet? Wanneer ijzerrijk grondwater in een sloot wordt geloosd, reageert het met de aanwezige zuurstof. Dit leidt tot vorming van roest (ijzeroxide), waarbij zuurstof wordt onttrokken uit het slootwater. Een tekort aan zuurstof heeft desastreuze gevolgen voor de ecologie: vissen en andere waterorganismen sterven bij een te laag zuurstofgehalte.
🌍 Waarom zuurstof als maatstaf?
Om de KRW-doelstellingen te behalen, stellen ecologen dat de toelaatbare ijzerconcentratie in grondwater flink omlaag moet voordat het geloosd kan worden. Dit blijkt in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Het alternatief—monitoren en eventueel verhogen van het zuurstofgehalte—is eenvoudiger en effectiever te realiseren. Deze benadering draagt bij aan betere waterkwaliteit, terwijl de impact op operationele haalbaarheid (van bijvoorbeeld rioolreparaties) gering blijft.
⚙️ Nieuwe eisen voor onopgeloste bestanddelen
Ook de aangescherpte norm voor onopgeloste stoffen brengt verandering met zich mee. Dit zal vermoedelijk leiden tot grotere zandvangers dan momenteel worden toegepast. In andere situaties zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals flocculatie, om fijne deeltjes af te vangen. Aangezien flocculatie-installaties in Nederland nog relatief schaars zijn, kan deze ontwikkeling betekenen dat meer van deze zuiveringsinstallaties in de toekomst worden gebouwd.
Meer informatie:
Reacties
Een reactie posten
Uw reactie wordt gecontroleerd door het SPAM filter, het is mogelijk dat de reactie niet (direct) zichtbaar is.